Att det finns smarta sätt till att lyckas på social medier, det vet vi alla men det är inte allt för ofta man får bra tips. Därför skrev vi den här artikeln med bra och tydliga tips på hur du kan sätta igång direkt att öka din synlighet på olika sociala medier. Sociala medier, bara namnet är ganska jobbigt och det kommer mer en hel del krav, det tycker nog de flesta. Faktum är dock att sociala medier kan vara ett riktigt bra och relativt enkelt sätt att föra sin kommunikation utåt mot kunder, fans och andra som kan ha ett intresse för vad du vill förmedla eller helt ärligt, sälja.
Det finns väldigt många kanaler att använda sig av, Facebook, Youtube, Instagram och LinkedIn, listan kan göras väldigt lång. Alla är olika men gemensamt kan man enkelt säga att de ger folk och företag möjlighet att gå samman för att dela information eller kontakter. Det viktiga är att känna efter och veta vilken eller vilka kanaler man själv ska fokusera på. Alla har sina för och nackdelar men alla kan användas på i princip samma sätt. Det finns dessutom knep som kan användas för att bli hjälpa dig att bli extra framgångsrik, snabbare och enklare.
Ta reda på vad du har för syfte och hur din målgrupp fungerar i sociala medier, var finns de och hur vill de bli bemötta av dig, ta reda på det, använd gärna listan här under där vi enkelt förklarar för och nackdelar med de olika kanalerna du kan använda. Du förstår nog själv att ditt företag inte kan finnas på alla sociala medier. Det finns helt enkelt för många. Fundera på vilka sociala medier som passar bäst för dig, och håll dig till dem. Här beskrivs de vanligaste sociala medierna kort.
Facebook är fortfarande överlägset störst med nästan 5 miljoner svenska användare. Här fungerar det utmärkt att föra en dialog och marknadsföra event och kampanjer till en bred massa.
Twitter är en mikroblogg där du skriver uppdateringar på max 140 tecken. På Twitter kan vem som helst följa dig, och genom att använda s.k. hashtags #, så kan du göra ditt innehåll sökbart.
Twitter har lite färre användare än Facebook men de är desto mer engagerade. Det är de nyhetstörstande personerna som vill ha de senaste nyheterna först som finns här. Twitter passar därför utmärkt för att erbjuda snabb information om till exempel nyheter, erbjudanden och tävlingar.
Google+
Googles egna sociala nätverk som har likheter med både Facebook och Twitter, men de har även en del egna funktioner, till exempel Hangouts (videogruppchatt) som blivit populärt för att det är smidigt att använda.
LinkedIn använder du för att skapa ett professionellt nätverk. Du lägger upp ditt CV, beskriver dina erfarenheter och kompetenser, och kan lätt hitta nya relevanta kontakter. Du kan även skapa en företagssida på LinkedIn där du presenterar ditt företag, och dina anställda kan koppla sina profiler dit.
YouTube
På YouTube kan du skapa ett eget konto för ditt företag där du laddar upp filmer. Det kan till exempel vara filmer som visar upp era produkter, instruktionsfilmer, egna föreläsningar eller reklamfilmer. YouTube fungerar bäst tillsammans med andra sociala medier, du kan till exempel länka till dina filmer från Facebook eller i en blogg.
En relativt ny och snabbt växande tjänst är Instagram. Du tar foton med din mobil via en speciell app, och publicerar fotona i ditt Instagram-flöde tillsammans med en kommentar så att andra kan se dem. Du väljer själv om bilderna är helt publika eller om man först måste göra en förfrågan för att få följa dig. Perfekt för att visa upp dina produkter!
är bra för produkter och bilder
Blogg
I en företagsblogg kan du skriva lite längre texter. Du kan berätta om vad som händer i ditt företag, beskriva era tjänster eller produkter och nyheter. Du kan också använda din blogg för att bjuda på expertis inom just ditt område, och berätta om intressanta saker som händer i branschen. Skriver du tillräckligt intressanta inlägg kan du snart få ganska många följare. Om de gillar dina blogginlägg är chansen stor att de även blir intresserade av ditt företag och vad du kan erbjuda.
När du vet var du vill synas
När du vet var du vill finnas och synas, då kan du ta hjälp av vår lista här under på 12 smarta sätt att lyckas på sociala medier.
1. Lär känna din målgrupp
Först och främst, det vi nämnde lite tidigare här ovan. Försök få en förståelse för hur din målgrupp fungerar och var de håller till på internet. Vilka sociala medier använder de och hur ofta? Kan du nå en viss del av din målgrupp lättare här, eller kanske nå ut till en helt ny målgrupp? På internet väljer kunden själv i mycket större utsträckning vilken information de vill ta del av. Det är därför extra viktigt att du är tydlig i din kommunikation och erbjuder något som verkligen intresserar dem. Erbjud information som din målgrupp har nytta av. Fråga din målgrupp vad de är intresserade av! Eller bara analysera vilka budskap som får mest gensvar i form av kommentarer, likes och delningar.
2 Ha en plan och en tydlig strategi
Många mindre företag saknar en tydlig plan för deras marknadsföring i sociala medier. Om ett företag ska lyckas och få leads via sociala medier behöver de ha en tydlig plan för vad de vill åstadkomma. Varje kanal har olika typer av användare och företaget behöver fokusera på den kanalen där huvudmålgruppen finns. Fortfarande är det Facebook som dominerar sociala medier med över 1.6 miljarder användare. En undersökning från IIS säger att 64% av svenskarna använder Facebook och att den största åldersgruppen är 16-25 år. Är det din målgrupp?
Fler exempel på fakta:
- 2/3 av användarna på Pinterest är kvinnor
- 87 % av rekryterarna använder LinkedIn
- Snapchat är den snabbast växande kanalen där 18-24 åringarna står för 37%
- 4 miljarder visningar sker dagligen på Youtube
- 96% av USAs modeföretag (fashion brands) använder Instagram
I en artikel från Hootsuite hittar du ännu fler fakta om sociala medier.
Alla företag som har en närvaro eller tänker börja med sociala medier behöver ha en strategi. Är du egen företagare eller ansvarig för sociala medier på ett mindre företag behöver den inte vara så krånglig. Men en strategi behöver du och den ska ge svar på följande frågor:
- Varför
- Vem
- Var
- Vad
- Hur
Varför ska just ditt företag använda sociala medier? Tänk ut svaret på den frågan innan du kastar dig ut och skapar konton på Facebook, Twitter och Youtube på en och samma gång. Lägg ner tid på att tänka ut vad syftet är med din närvaro i sociala medier. Vilka vill du nå ut till och vad ska det leda till? Stärka varumärket, driva trafik till din webbsida eller få fler kunder i din webbshop? Tänk på att de insatser som företaget gör i olika sociala medier ska stödja varandra och även fungera tillsammans med andra strategier i företaget. Skapa tydliga riktlinjer att följa.
När du har svarat på dessa så kan du enkelt se i vilken kanal du ska vara samt hur du ska göra.
3 Sätt ramarna
Bestäm hur er närvaro i sociala medier ska se ut, vem som ska utföra arbetet samt när och hur ofta ni ska kommunicera. Utgå från vilket syfte och vilka målgrupper ni har. Ställ er därefter frågan: ”Vilken nytta kan vi skapa för våra följare?” Ta fram innehåll utifrån detta och anpassa till respektive kanal.
Professionalitet och kvalité går hand i hand och måste gå som en röd tråd i allt ni gör. Använd er därför av välproducerat innehåll oavsett om det är bilder, filmer, videor eller text. Bra innehåll stärker ert varumärke och kunderna älskar det. Dåligt innehåll ger dåligt avtryck och skrämmer iväg potentiella kunder. Satsa på bra och välgjort innehåll som engagerar din målgrupp.
4 Skapa kvalitativt innehåll tidigt
Hög kvalité på innehåll skapar engagemang. Ju bättre artiklar och bilder du delar med dig av desto större är chansen att inlägget blir delat och driver trafik till företagets hemsida. Det bästa innehållet ger läsaren en hint om hur de kan använda informationen. När du skriver ett blogginlägg, ge tips som läsaren direkt kan applicera. Bara genom att skriva om ditt/företagets kunskapsområde så brukar det ge läsaren nya ideér.
Högkvalitativt innehåll är:
- Informativa artiklar
- Lätt att dela
- Innehåller användbar kunskap
- Relevant
Att dela med dig av innehåll som ger mervärde bygger relationer och förtroende. Visa era följare och potentiella kunder er expertis. När du delar med dig av innehåll som ger mervärde visar ni att ni eller ert bolag är någon som kan sin bransch. Dela med dig av expertis utan att förvänta dig något tillbaka är ett recept till succé och goda relationer. Goda relationer ger alltid i slutändan goda affärer. Ett bra exempel är PR-byrån Westander som ger ut PR-handboken där dem ger ut 101 praktiska råd om hur du skapar bra PR.
Bra företagande handlar inte om dig. Din målgrupp ska alltid komma först. Vad gillar dom? Vilka problem har dem? Hur kan du lösa deras problem? Visa uppskattning och du får uppskattning tillbaka i form av rekommendationer och fler affärer. Fokus när ni skapar innehåll bör alltid ligga på din målgrupp och deras behov.
5 Använd ambassadörer tidigt
I dag kan enskilda individer ha flera miljoner följare i sociala medier. Kartlägg vilka personer som har stort inflytande och når ut till er målgrupp. Kommunicera med dessa aktörer i respektive kanal och bjud gärna in dem till seminarier och mingel. Ni kan också föreslå olika typer av samarbeten med dem.
Exempel: Försäkringsbolaget If lanserade kampanjen #offlineoclock mot sömnbrist tillsammans med tre kända profiler i sociala medier. De utmanades att gå offline senast klockan 22.00 på vardagar och berätta om experimentet i sina kanaler. Tillsammans har dessa tre ambassadörer över 3,5 miljoner följare – bara på Instagram.
6 Involvera personalen på ett bra sätt, tvinga dem inte
För att lyckas med sociala medier behöver både företaget och dess personal hjälpas åt. Det är en enkel matematik. Om företaget har 500 följare och 10 av personalen har vars 300 följare så är det ganska lätt att räkna ut att räckvidden ökar mångdubbelt. Ta fram en plan och hjälp personalen med att hitta relevanta och kvalitativa inlägg som de kan dela i sina kanaler. Då bygger ni även varandras varumärke.
Engagemang är en avgörande faktor för att lyckas i sociala medier. De som lyckas bäst är de som tycker att det är kul. Om du gör det bara för att alla andra gör det kommer du inte att nå ett särskilt bra resultat. Se till att hitta någon på företaget som verkligen tycker att det är kul som kan jobba aktivt med sociala medier.
Försök få alla i företaget engagerade. Använd era personliga facebook-konton för att gilla och dela uppdateringar på företagssidan så når de en större spridning.
7. Skapa dialog & bygg förtroende när du varit med ett tag
Ingen gillar att prata in i en vägg. Tvåvägskommunikation borde vara en självklarhet. De företag som svarar på frågor och ger återkoppling med personlig touch är de företag det går bäst för. Lyssna på dina kunder. Ge dem återkoppling. Svara dem när de frågar eller kommenterar ert innehåll. Relationer och förtroende bygger du med dialog, inte monolog.
Nå ut och engagera med dina följare
Du har nu valt vilka sociala media plattformat du vill vara synlig på. Bra jobbat! Nu vill du börja växa och få folk att få upp ögonen för er i sociala medier. Så hur gör man? Man kan dela upp det i tre delar, annonsering, engagemang och cross-promotion. Berätta vilka sociala medier ditt företag finns i och vad du erbjuder där. Till exempel på din webbsida eller i samband med olika presentationer. Skapa också synergier mellan olika sociala medier. Det kan vara så enkelt som att Twittra om att du har publicerat ett nytt blogginlägg
-
- Annonser
- Att synas är inte gratis..men som tur är så är det relativt billigt att annonsera i sociala medier. Att annonsera på Facebook, Twitter och Instagram kan vara riktigt effektivt och ge dig en bra ROI..om du gör det på rätt sätt. Bäst av allt är att du på de flesta plattformar kan välja exakt vilka målgrupper som passar för er. Finns en historia om ett svenskt företag som gjorde armband med ankare på. Företaget valde att i sina annonser rikta sig mot invånare i endast hamnstäder runt om i världen. Smart marknadsföringsdrag och succén blev ett faktum.
- Engagera er
- Nyckeln till folks hjärtan är engagemang. Folk älskar företag som visar personlighet och som svarar på frågar eller funderingar. Ta därför tid att like:a, kommentera eller dela andras inlägg Va professionell men personlig och ni kommer vinna många hjärtan. Fokusera på att dela inlägg som ger mervärde och som är relevant till era kunder/målgrupp. När du engagerar dig i andras innehåll så kommer du snart se att andra börjar engagera sig i erat innehåll.
- Cross-promotion
Cross-promotion handlar om att sprida era inlägg med hjälp av fler plattformar. Länka från facebook till er twitter, eller vice versa. Hitta bloggar som skriver om det ni gör och skicka länkar på era inlägg till dem. Lägg till sociala delningsknappar, starta samarbeten med bolag eller människor som är verksam inom samma eller närliggande områden som det ni gör. Lägg in länkar till era sociala medier i er mailsignatur etc.
Att nå ut med information via sociala medier är bra, men den största potentialen ligger i att du enkelt kan ha en dialog med dina kunder. Uppmana dem att kommentera dina inlägg, ställ frågor till dem, låt dem komma med egna åsikter och idéer och skapa en diskussion.
Förutom att skriva inlägg på din egen sida kan du också söka upp intressanta diskussioner på andra sidor och bidra med din kunskap. Var aktiv i debatten, uppmärksamma andra, svara på frågor och ställ egna frågor. Ditt företag blir då en uppskattad aktör inom sociala medier.
8 Fokusera på målgrupperna
Ni har bara några sekunder på er att fånga någons intresse, så tänk på att formulera er på ett sätt som gör det lätt för målgruppen att förstå varför det ni skriver är relevant för dem. Använd ett du-tilltal och ställ gärna frågor för att bjuda in till dialog.
Tänk igenom hur du vill att ditt företag ska framstå och även hur ditt företag inte ska framstå. Utifrån det publicerar du bara inlägg som går i linje med din tänkta image och bygger på så sätt upp en tydlig bild av ditt varumärke.
Försök även att hitta en balans i innehållet mellan att prata om ditt eget företag och ta upp ämnen som inte handlar direkt om ditt företag men ändå är relevant för de personer som följer dig. Det är ingen som orkar engagera sig om du bara pratar om ditt eget företag hela tiden, på samma vis som vi inte vill sitta en hel middag och bara lyssna på någon som pratar om sig själv.
9 Mät tidigt
Varje dag sker det mängder med interaktioner i sociala medier. Det är oerhört viktigt att vara i sociala medier men det är ännu viktigare att mäta och följa upp aktiviteterna. Det spenderas både tid och pengar och då vill man veta att det ger ett resultat. Det finns några saker som varje företag bör mäta och det är:
-
-
- Antal delningar
- Antal klick
- Konvertering (här är en förklaring)
- Var trafiken kommer ifrån
-
Genom att hålla ögonen på dessa mätresultat kan företag se effekten av sin närvaro, justera sin strategi och se vilken typ av inlägg som får bäst respons. Sociala medier är relativt nya och utvecklas i ett högt tempo. Även om du tar fram en tydlig strategi för hur du ska arbeta är det samtidigt viktigt att våga experimentera. Skriv många olika typer av inlägg, efter ett tag märker du vilken typ av innehåll som fungerar bäst för ditt företag. Var också nyfiken på nya medier och nya sätt att kommunicera och våga testa!
och Omvärldsbevaka
Det är viktigt att ha koll på vad som sägs om er och era frågor i sociala medier. På så sätt kan ni snabbt bemöta eventuell kritik och bli först med att kommentera aktuella händelser. En bra omvärldsbevakning behöver inte vara dyr. Med RSS-prenumerationer och genom att bevaka Twitter med tjänsten Tweetdeck kan ni snabbt få en god överblick. För större organisationer och företag är det ofta värt att prova betaltjänster för bevakning av sociala medier.
10 Kommunicera kontinuerligt
I sociala medier har ni möjlighet att bygga upp ett nätverk med följare, som ni kan ha en långsiktig relation med. Att skapa ett nätverk för att sedan inte prata med dem är slöseri med resurser. Undvik långa perioder av tystnad genom att låta ett redaktionsråd skapa en inläggsbank med färdigt innehåll.
och Svara
Att snabbt ge respons skapar trovärdighet och uppmuntrar till ytterligare engagemang. Svara på såväl kommentarer och frågor som beröm och kritik. Den som ställer en fråga till er förväntar sig ett svar. Missa inte chansen att vara hjälpsam och att visa att ni bryr er om alla som bryr sig om er.
Exempel: Institutet för språk och folkminnen har satt svarandet i system och skapat kontot @Sprakradgivning på Twitter, där de svarar på språkfrågor. Till exempel har de twittrat om hur man böjer ordet zombie på svenska: En zombie, den där zombien, flera zombier, de där zombierna.
11 Var personliga och öppna
Sociala medier bygger på att vi är personliga och att vi står för vår verksamhet och våra värderingar. Kommunikationen i sociala medier är snabb och flyktig, samtidigt som inläggen kan fångas upp och återges. Tänk därför på att bara skriva sådant som ni kan stå för, både professionellt och privat. Be gärna någon att dubbelkolla innan inläggen publiceras.
12 Tänk visuellt
En bild säger mer än 1000 ord men i sociala medier är det mer än så.
Genom att använda sig av bra visuellt innehåll skapas större möjlighet till interaktion. Jeff Bullas säger att artiklar och inlägg med bilder får 94% fler visningar jämfört med de utan bilder. Att användarantalet ökar på Pinterest och Instagram visar tydligt på en trend mot mer bilder och filmklipp. När företaget gör ett inlägg behöver man även tänka till gällande bilderna. Fundera på vilka fler sätt kan ni använda bilderna på.
Relaterad artikel: 5 typer av visuellt innehåll
Använd bilder
Bilder engagerar, berör och hjälper oss att komma ihåg information bättre. Forskning om sociala medier visar också att bilder skapar betydligt mer interaktion än renodlade textinlägg. Se därför till att illustrera era inlägg med en relevant bild. Var noga med att ni har rätt att använda de bilder som ni delar. Använd gärna infografik när ni presenterar siffror och statistik för att lyfta fram det viktigaste och förklara komplicerade samband.
Använd film
Rörlig bild fångar ögat och ger er möjlighet att kommunicera mycket information på kort tid. Spela in enkla filmer för spridning i era kanaler och livesänd era evenemang via sociala medier. Periscope är ett exempel på en app ni kan använda för att livesända video på Twitter. Även Facebook har ett eget verktyg för livesändning.
Exempel: Serviceföretaget Hemfrid har tagit fram ett antal filmer som visar hur du enkelt håller ordning hemma. En av de mest populära filmerna har 300 000 visningar på Youtube och visar en fiffig lösning för att plocka upp pärlor som hamnat på golvet – med hjälp av en nylonstrumpa, en dammsugare och ett gummiband.
13 Låt andra skapa innehållet
En modern variant på ”mun till mun-metoden” är att bjuda in era fans och följare till att skapa innehåll, som ni sedan delar vidare. Det är ett sätt att stärka relationen och samtidigt få hjälp att skapa innehåll till era sociala medier. Testa till exempel kampanjer där ni uppmanar era följare att dela med sig av bilder på ett särskilt tema, under en lämplig hashtagg.
Exempel: Hjärnfonden lanserade namninsamlingen #felhand, där personer fick skriva sin namnteckning med den hand som de inte vanligtvis använder för att styra datormusen. Det blev sedan till en bild som kunde delas vidare på till exempel Facebook och Twitter. Syftet var att uppmärksamma allas rätt till en god rehabilitering efter en stroke. Över 200 000 personer har skrivit under initiativet.
14 Ha tålamod och tänk långsiktigt
Sociala medier är ingen snabblösning, utan tvärtom är deras styrka möjligheten att bygga upp långsiktiga relationer, och det tar tid. Ha tålamod, det tar ofta några månader av intensivt arbete innan det börjar ge resultat. Det är viktigt att vara beredd på detta för det kan kännas motigt innan ansträngningarna verkligen ger resultat. Gör en enkel planering för vilken typ av innehåll du vill posta och hur ofta du ska göra det.
15. Bemöt feedback
Var noga med att svara på alla frågor och bemöt feedback. Genom att bemöta även den negativa feedbacken på ett positivt sätt får du större kontroll över hur ditt företag uppfattas av andra.